Точно за 5 минути, единодушно и без дебати, Комисията

...
  Точно за 5 минути, единодушно и без дебати, Комисията
Коментари Харесай

Законът на Пеевски мина единодушно на комисия

 

Точно за 5 минути, единомислещо и без диспути, Комисията по медии и просвета в Народното събрание одобри закона за наложителното складиране на печатни и други творби и оповестението на разпространителите и доставчиците на медийни услуги.

Т. нар. Закон за медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски ще влезе за гласоподаване в парламентарна зала идната седмица.

Както и до момента, самият Пеевски не присъстваше на приемането на личните си законотворчески музи, написа " Флагман ".

Новото през днешния ден е, че законът планува в период от една година да се построи специфичен указател за медии от Министерство на културата.

Така притежателите на медии би трябвало да подадат всички нужни данни и да участват в регистъра. Ако някой счита, че обещано лице не е действителен притежател на медия, може да подаде сигнал, само че единствената функционалност на Министерство на културата ще е да ревизира данните, подадени в регистъра и не може да направи нищо друго за определяне на притежателя, защото министерството няма проверяващи функционалности. При нарушаване се планува Министерството на културата да уведомява Министерството на вътрешните работи.

При закъснение или неподаване на декларация или оповестяване на погрешни данни се планува глоба от 10 до 15 хиляди лв.. Глобата за наново нарушаване е от 20 до 30 хиляди лв..

Доставчиците на медийни услуги, в това число печатни, електронни и онлайн медии, би трябвало да показват на уеб страниците си информация за действителния си притежател, дали заема обществена служба и дали има влезнала в действие присъда.

Законът планува да се заявява и лицето, което действително управлява наличието на медията и публицистичната политика, в случай че то е друго от притежателя. При смяна на собствеността тя би трябвало да се заявява в период от 7 дни.

До 30 юни притежателите би трябвало да заявяват всяко получено финансиране в миналата календарна година - заеми и банкови заеми, както и безплатно приемане на парични средства и имущество и техния размер и от кой идват средствата. Това очевидно би трябвало да удари медиите, кредитирани от фондации на Сорос и Съединени американски щати.

Собствениците на медии ще би трябвало да подават и декларация за всички контракти, подписани с държавни и общински институции, политически партии, рекламни договорис лица, осъществяващи активност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде заявено и финансиране от европейските фондове за миналата година.

За вестниците е наложително да заявяват в Министерството на културата действителния си притежател, както и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите за неподаване на декларация и погрешна информация ще са от 10 до 15 хиляди лв. за първо и от 20 до 30 хиляди лв. за наново нарушаване.

Преди две седмици депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски разгласи, че ще трансферира медийния си бизнес – в. " Монитор ", " Телеграф ", " Политика ", " Меридиан мач ", " Борба ", на фондация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР